HEEFT U EEN VRAAG? KLIK HIER of BEL DIRECT (038-3333898, optie 2)
E-mail
info@irisopvang.nl
Europa-Allee 10B
8265 VB Kampen

Nieuws

Artikel: Help, mijn kind wil niet ontbijten!

Regelmatig horen we ouders vertellen over hun kind dat weigert ‘s ochtends te eten. Het kind komt zonder gegeten te hebben bij de kinderopvang of ouders geven het kind het ontbijt mee zodat het kind bij de kinderopvang een boterham of fles alsnog kan nuttigen. Bij IRIS Opvang mogen kinderen (bij voorkeur) tot half acht hun ontbijt bij de opvang nuttigen. Daarna komen er meer kinderen en is het tijd om lekker te spelen. Dan kunnen we het kind niet de tijd, aandacht en rust geven om hun ontbijt te kunnen nuttigen.

Wekker
Ontbijten is zoals een gezegde in China kent: ontbijt als een keizer, lunch als een koning en dineer als een bedelaar. Het ontbijt wordt wel de belangrijkste maaltijd van de dag genoemd. Logisch, als je bedenkt dat een goed ontbijt de hersenen voorziet van glucose. Glucose zet het lichaam aan het werk. Het ontbijt functioneert als het ware als een wekker voor het lichaam. Het zet de spijsvertering op gang.

Energie
Ontbijten is heel belangrijk. Een goed ontbijt bevat waardevolle voedingsstoffen en levert 15 procent van de energie die een kind dagelijks nodig heeft. Hierdoor kan een kind lekker spelen en zich goed ontwikkelen. Een volwaardig ontbijt moet uit elke groep van de Schijf van Vijf minstens één voedingsmiddel bevatten. Verschillende onderzoeken tonen aan dat ontbijten van belang is voor de cognitieve ontwikkeling.

Ritme
Bij IRIS Opvang hanteren vaste eettijden (voedingsbeleid IRIS Opvang). Dat zorgt voor een herkenbaar ritme en geeft rust. We eten gezellig samen aan tafel, in kleine groepjes en nemen rustig de tijd voor het eten in een fijne sfeer, maar we blijven niet te lang aan tafel zitten. Baby’s geven we eten en drinken zoveel mogelijk op schoot. We laten ons inspireren door de Hongaarse visie Pikler. Ook bij eetmomenten staat de autonomie voorop. We laten kinderen bijvoorbeeld zelf al jong met een mes hun brood smeren of uit een gewone beker drinken.

Tips
Een aantal tips wanneer uw kind niet wil ontbijten:

1.  Neem de tijd
2.  Laat je kind meebeslissen
3.  Geef het goede voorbeeld
4.  Bied kleinere porties aan
5.  Maakt het gezellig aan tafel

Geschreven door Muriël Schrijver (pedagogisch coach bij IRIS Opvang)
Gebruikte bronnen
: Kinderopvangtotaal, KEK mama, voedingsbeleid IRIS Opvang

 

 

logo_paars.png
Europa-Allee 10B
038-3333898 (optie 2)
info@irisopvang.nl

IRIS Opvang is onderdeel van
IRIS Christelijk onderwijs & opvang

Image
© Copyright 2020 web by step. Alle rechten voorbehouden.

Zoeken