Voor medewerkers: office.com
Europa-Allee 10B
8265 VB Kampen

Geen staking bij IRIS Opvang, wel oproep aan de overheid

CAO-partijen CNV, de Branchevereniging Kinderopvang en Branchevereniging Maatschappelijke kinderopvang bereikten op 24 juni een CAO-akkoord. De nieuwe CAO geldt vanaf 1 juli 2021. Vakbond FNV is het niet eens met het akkoord en roept op tot staking. In dit nieuwsbericht lees je wat deze oproep betekent voor IRIS Opvang. Ook geven we je informatie over twee onderwerpen die de CAO-partijen met de overheid willen bespreken.

 

Geen staking, wel werk- en regeldruk

Binnen IRIS Opvang is voor 8 juli geen staking aangekondigd. Onze pedagogisch medewerkers geven aan dat zij ouders/verzorgers na een intensief coronajaar hiermee niet willen belasten. Dit betekent niet dat onze pedagogisch medewerkers geen werk- of regeldruk ervaren.

Met vakbond CNV, de Branchevereniging Kinderopvang en Branchevereniging Maatschappelijke kinderopvang roepen wij de overheid op om hier iets aan te doen. Dat kan door (1) bepaalde regels en voorschriften te verruimen en (2) de overheidsinvesteringen in de kinderopvang omhoog te brengen.

 

1.     Minder regeldruk en meer regie voor pedagogisch medewerkers

Het werken in de groepen is sinds 2018 aan strenge regels gebonden. MKB Nederland publiceerde onlangs een zwartboek over regeldruk. Pagina 22 en 23 gaan specifiek over de kinderopvang en geven voorbeelden uit de praktijk die leiden tot werk- en regeldruk. De CAO-partijen vragen de overheid om die druk te verminderen.

 

2.     Overheidsinvestering in kinderopvang moet omhoog

De inkomsten van opvangorganisaties bestaan vrijwel geheel uit ouderbijdragen. Deze bijdrage wordt berekend door uren x tarief. Als maatschappelijke opvangorganisatie vinden wij het belangrijk dat onze tarieven zo dicht mogelijk bij het maximum uurtarief in de buurt blijven. Helaas stamt het maximum uurtarief van de belastingdienst uit een tijd dat de werktijd van een pedagogisch medewerker bijna helemaal bestond uit het werken met kinderen in de groep. Wat ons betreft, moet het tarief maximum uurtarief dan ook zo snel mogelijk omhoog. Nog veel liever zien we dat de overheid een algemeen toegangsrecht voor kinderopvang voor alle kinderen in Nederland (grotendeels) publiek financiert. Wij zijn er klaar voor. Nu het nieuwe kabinet nog.

 

Wil je meer weten over het nieuwe CAO-akkoord en de brief die de CAO-partijen stuurden over werkdruk aan de overheid?
Lees dan verder op de website van onze branchevereniging BMK.

logo_paars.png
Europa-Allee 10B
038-3333898
info@irisopvang.nl

IRIS Opvang is onderdeel van
IRIS Christelijk onderwijs & opvang

Image
© Copyright 2021 Kamels. Alle rechten voorbehouden.

Zoeken