HEEFT U EEN VRAAG? KLIK HIER of BEL DIRECT (038-3333898, optie 2)
E-mail
info@irisopvang.nl
Europa-Allee 10B
8265 VB Kampen

Nieuws

Artikel: Kinderen hebben vakantie, laat ze lekker vervelen

Een pedagogisch medewerker kwam bij me met de opmerking dat ouders het belangrijk vinden dat er veel wordt georganiseerd. Bij het lezen van een artikel, ‘kinderen hebben vakantie, laat ze lekker vervelen’, gingen mijn gedachten uit naar dat gesprek met een pedagogisch medewerker.  

Ouders geven regelmatig aan dat we er wel wat vaker erop uit mogen. Het liefst naar een mooi groot pretpark; dat vindt mijn kind leuk, maar is dat zo? Is dat het leukst voor je kind? Mogen kinderen zich nog wel eens vervelen of gewoon een beetje rondscharrelen? Of drijven we ze op, van de ene activiteit naar de andere? Dan moeten we straks – net als wij volwassenen - op een cursus mindfulness of onthaasting.

De opmerking ‘Daar betaal ik niet voor' riep een vader uit, toen hij hoorde dat zijn zoon de afwas had gedaan op de BSO,  kan een reactie zijn van een ouder. De pedagogisch medewerkers schrikken van dit soort reacties. Ze hadden de kinderen zien genieten van deze gezellige activiteit.

Bij de BSO van IRIS Opvang organiseren we allerlei leuke activiteiten op thema of we gaan er in de vakantie op uit. In het pedagogisch plan staat beschreven dat BSO vrije tijd is. Ze mogen zelf kiezen wat ze gaan doen. In de praktijk bieden BSO’s steeds meer gestructureerde activiteiten aan. Het is een patroon dat past bij deze tijd en vaak zijn de verwachtingen hoog van ouders op het gebied van activiteitenaanbod.

Verveling, de pedagogische waarde van niets doen. Gaan we mee in de verwachtingen van de ouder, gaan we mee in een patroon dat past bij deze tijd? Dat is een vraag die ik me stel als pedagogisch coach bij IRIS Opvang. Of gaan we mee wat goed en nuttig is voor kinderen? Zoals we bij IRIS Opvang stellen, het kind staat centraal. We willen aansluiten bij wat goed is voor hun ontwikkeling. Daar hoort ook vrije tijd en verveling bij. Pedagogisch medewerkers genieten van de alledaagse dingen, de regendruppels op het raam, de vuilniswagen dat langs komt. Ook voor BSO kinderen is het nuttig als ze zich zo nu en dan kunnen vervelen. Even dagdromen, dat heeft een leuke bijkomstigheid. Je wordt er vindingrijker van. Er ontstaat ruimte in hun hoofd om zelf iets te bedenken. Ze komen tot creatieve ideeën en oplossingen. Gunnen we kinderen dit vandaag de dag nog?

Muriël Schrijver
pedagogisch coach IRIS Opvang

 

logo_paars.png
Europa-Allee 10B
038-3333898 (optie 2)
info@irisopvang.nl

IRIS Opvang is onderdeel van
IRIS Christelijk onderwijs & opvang

Image
© Copyright 2019 web by step. Alle rechten voorbehouden.

Zoeken