Voor medewerkers: office.com

Column: van Frank

Vorige week is de BSO weer gedeeltelijk geopend en is bekend gemaakt dat de BSO vanaf 8 juni weer helemaal open mag. Frank is pedagogisch medewerker en heeft een column geschreven over de opening van de BSO. 

Voor kinderen veranderde er veel vanaf 16 maart. Het ene kind had er weinig moeite mee en genoot van de extra vrije tijd en extra nabijheid van ouders, het andere kind had er een zware dobber aan om te wennen aan het nieuwe ritme; kreeg zijn vrije tijd maar niet gevuld en om de haverklap leek hij de ruzie met zijn ouders bijna bewust op te zoeken. Het mag duidelijk zijn dat de bijna twee maand dat de scholen gesloten waren een bijzondere tijd was voor de kinderen. 

Voor het ene kind was het dan ook een verademing om weer naar school te mogen, terwijl het andere kind toch echt weer even zin moest maken. Voor ons als pedagogisch medewerkers betekende het heropenen van de kinderopvang vooral het een en ander om te regelen. Zo moesten er op sommige locaties voor ouders looproutes met tape worden aangegeven, moest worden uitgezocht op welke dagen de kinderen naar school zouden gaan en op welke dagen zij dus recht hebben op buitenschoolse opvang en moest er vooral voor een warm welkom voor de kinderen worden gezorgd!

Hoe meer er verandert in een leven van een kind, hoe meer de behoefte van kinderen teruggaat naar de basis: veiligheid. Nu is die veiligheid natuurlijk van veel factoren afhankelijk, en verschilt het ook weer per setting op welk deel van veiligheid het meeste aanspraak wordt gedaan. Voor kinderopvang in het algemeen geldt naar mijn mening dat veiligheid het meest samenhangt met voorspelbaarheid; weten wat je kunt verwachten.

Het is ook niet voor niks dat de meeste nieuwe kinderen de eerste weken meestal wat stiller zijn en zich wat meer op de achtergrond houden. Of dat kinderen een nieuwe medewerker gaan uittesten in hoeverre diegene doet wat hij of zij zegt.  Ze kijken of testen wat ze kunnen verwachten.

Met het heropenen van de BSO leg ik de nadruk op de voorspelbaarheid voor de kinderen. Dat is op hun eigen locatie (indien haalbaar qua bezetting), in hun eigen lokaal, zonder al te veel gekke / nieuwe / spannende factoren, met de vaste gezichten en natuurlijk zoveel als mogelijk weer het ‘oude’ ritme. Misschien oogt en klinkt dat wat saai en afstandelijk, zou een foto van een uitbundig versierde groepsruimte op Facebook in eerste instantie misschien wat aantrekkelijker ogen en zijn er ongetwijfeld kinderen die gelijk weer uitdagende activiteiten ondernemen. Maar als we kijken naar de (grotendeels onbewuste) basisbehoefte van het kind bij het herstarten van de BSO, dan komen we toch uit bij de spreuk uit grootmoederstijd: rust, reinheid en regelmaat.

Geschreven door Frank voor 't Hekke.

 

 

logo_paars.png
Europa-Allee 10B
038-3333898
info@irisopvang.nl

IRIS Opvang is onderdeel van
IRIS Christelijk onderwijs & opvang

Image
© Copyright 2022 Kamels. Alle rechten voorbehouden.

Zoeken