Voor medewerkers: office.com

Blog: publicatie boek 'ik haat je, blijf bij mij'

Onze collega Annemieke Terpstra, pedagogisch medewerker bij BSO Flevowijk, publiceerde onlangs het boek 'ik haat je, blijf bij mij'. In deze blog vertelt zij over haar boek, de presentatie en geeft informatie over hechting. Annemieke, gefeliciteerd met deze mijlpaal! 

Hechtingsproblemen
De meeste mensen hebben er wel eens van gehoord. Deze problematiek wordt bijna altijd gelinkt aan adoptie- en pleegkinderen. Als ik vertel dat twee van mijn kinderen hechtingsproblemen hebben (toevallig wel adoptie- en pleegkinderen), hoor ik negen van de tien keer; “Ach ja, pleegkind hè.” En daarmee is voor hen de kous af.

Het is heel erg jammer dat hechtingsproblematiek niet meer bekendheid heeft. Het komt veel vaker voor dan dat je zou denken en niet alleen bij adoptie- en pleegkinderen. Uit onderzoek van het NJI (Nederlands Jeugdinstituut) uit 1988 komt naar voren dat 30 tot 40% van de Nederlandse thuiswonende kinderen (tot twaalf jaar) onveilig zijn gehecht aan hun ouders. Reken dat maar eens door naar een klas met kinderen!

Even ter vergelijking: in 2014 is het CBS voor het eerst nagegaan hoe vaak autisme spectrum stoornissen (ASS) in Nederland voorkomen. Hieruit bleek dat dat 2,8 % van de Nederlandse kinderen (vier tot twaalf jaar) volgens hun ouders een ASS heeft. Dat is nogal een verschil! Het is niet zo dat hechtingsproblemen in 1988 veel vaker voorkwamen dan nu. En de gevolgen van hechtingsproblematiek zijn minstens net zo heftig voor het kind en zijn gezin dan ASS.

Wanneer hechtingsproblematiek niet op de juiste manier behandeld wordt en het kind niet de juiste diagnose en therapieën krijgt, bij voorkeur voor het zesde levensjaar, kunnen de symptomen een onderdeel van de persoonlijkheid worden. Dit heeft als gevolg dat er een hele groep mensen bijkomt met borderline, bipolaire stoornissen, dissociatieve stoornissen en narcisme. Een toekomstbeeld dat je niemand toewenst. Om hechtingsproblematiek meer bekendheid te geven heb ik samen met Veronique Renting, ouders van kinderen met hechtingsproblematiek geïnterviewd. Deze verhalen hebben we gebundeld in het boek; ”Ik haat je blijf bij mij.”

Boek
Het is een indrukwekkend boek geworden met verhalen die binnenkomen. Ouders vertellen openhartig over schrijnende situaties vol onmacht en verdriet. Doordat de veertien jarige Valentina zelf verteld over haar hechtingsstoornis, wordt het onderwerp vanuit verschillende oogpunten belicht. De verhalen worden afgewisseld met tips en theorie over hechtingsproblematiek wat maakt dat dit boek een bron van herkenning en informatie zal zijn voor ouders die dagelijks met deze problematiek te maken hebben. Voor lezers die niet heel bekend zijn met hechtingsproblematiek gaat en wereld open. Een aanrader voor iedereen die te maken heeft met deze problematiek:  ouders, verzorgers, leerkrachten, therapeuten en andere professionals. Maar ook zeker de moeite van het lezen waard voor iedereen die meer wil weten over deze ingewikkelde problematiek.

Presentatie
Een aantal weken geleden was de presentatie van het boek in de Stadskazerne. Wethouder Meijering nam het eerste boek in ontvangst. Hij noemde het boek van belang omdat meer bekend moet worden hoe complex en ingrijpend hechtingsproblemen kunnen zijn in het verdere leven van jongeren en hun ouders. Het is een hele persoonlijke presentatie geworden, emotioneel ook. Herkenbaar voor ouders die aanwezig waren in de Stadskazerne en voor velen die de presentatie online via livestream hebben gevolgd.

Ik ben blij dat de presentatie achter de rug is. Al met al heeft het veel tijd gekost, maar ik ben ook trots als ik het boek zie liggen bij The Readshop in Kampen en IJsselmuiden! En ik hoop dat dit boek bijdraagt aan meer bekendheid voor hechtingsproblematiek. Dat er meer begrip komt voor mijn kinderen en al die andere kinderen die moeten leven met deze problematiek!

Verhaal van Valentina
Tot slot een stukje van het verhaal van Valentina, die beschrijft hoe hard een kleine afwijzing binnenkomt: Afgewezen worden door mensen komt harder binnen dan wordt verwacht; het is alsof je af en toe letterlijk de pijn in je lichaam voelt door een simpele afwijzing. Ik heb meerdere keren gehad dat ik druk voelde op mijn borst of mijn buik na een kleine afwijzing van iemand, omdat dat zo hard binnenkwam. Toch ga ik ernaar opzoek. Het lijkt best gek dat wanneer je krijgt waar je naar opzoek bent, het toch zo'n pijn kan doen. Wanneer iemand die dichtbij staat een halfuurtje later komt, kan ik gelijk denken: Dit was het dan, die persoon houdt niet van me. Hij mag me niet en ziet me liever niet, terwijl ik een half uur geleden heb gezegd dat ik het totaal niet erg vond dat hij of zij wat later kwam, en zelfs sorry zei, omdat ik vroeg waar diegene bleef.

Wanneer je er bent, zal ik zeggen dat het goed gaat en doen alsof ik het niet erg vond, maar ondertussen wantrouw ik je heel erg, en gaan er duizenden gedachten door mijn hoofd. Wanneer je weggaat, komt het weer naar boven: Kom je nog wel terug? Kom je nu wel op tijd? Houd je nu wel weer van me? Geef je wel om mij?

Ik stoot je af, omdat ik in je ogen zie dat je niet meer bij me wil zijn, en zal je afweren zodat je me niet nog meer schade kan aandoen. Het laatste wat ik wil, is dat jij mij verlaat dus ren ik weg. Ik heb geen idee waarom ik dat doe. Ik wil niets liever dan dat je blijft, hoe pijnlijk de dingen die ik zeg ook kunnen zijn. Ik voel elk woord, elke actie en elke sfeer. Kun je het je voorstellen? Alles zien en voelen maar niet weten hoe je het moet verwoorden en wat je er mee aan moet? Hoe hard ik ook afstoot en aantrek, ik hoop dat je de zachtere kant van mij zal blijven zien. Zet me niet na een gemaakte fout aan de kant, want dat vergeef ik jou en mezelf nooit. Ik ga je smeken om weg te gaan, maar diep van binnen hoop ik dat je altijd zult schreeuwen: "Ik ga nooit bij je weg!"

 

Annemieke Terpstra

 

Meer weten over dit boek?
Kijk op www.ikhaatjeblijfbijmij.nl

Meer weten over hechtingsproblematiek?
Kijk op www.therapeutischouderschap.nl 

                

logo_paars.png
Europa-Allee 10B
038-3333898
info@irisopvang.nl

IRIS Opvang is onderdeel van
IRIS Christelijk onderwijs & opvang

Image
© Copyright 2022 Kamels. Alle rechten voorbehouden.

Zoeken