Voor medewerkers: office.com

Blog: Als de BSO weer open gaat...

Hier staat de blog van Annemieke Terpstra. Zij is pedagogisch medewerker bij IRIS Opvang en kijkt alvast vooruit. Wat als straks de BSO weer open gaat? 

Als pedagogisch medewerkers van de BSO’s hebben we lange tijd noodopvang geboden. Wat kijken we uit naar het moment dat we weer normaal open kunnen gaan en alle kinderen van onze groepen weer kunnen verwelkomen. We zien gelukkig regelmatig gezichten van kinderen voorbij komen als ze na schooltijd, op weg naar huis, langs de BSO lopen. Blije gezichten van kinderen, want ze mogen eindelijk weer naar school. We horen er vaak gelijk achteraan: “Maar we missen de BSO wel hoor juf”. Nou, lieve kinderen, wij missen jullie ook!

Binnenkort is er weer een nieuwe persconferentie en we duimen met z’n allen dat de BSO’s weer volledig open mogen! Vanuit de werkgroep competente kind hebben we gesproken over hoe de eerste tijd, na de lockdown, op de BSO’s eruit zal komen te zien; wat het van ons als pedagogische medewerkers vraagt en welke activiteiten we zullen organiseren.

Na de vorige lockdown merkten we dat de BSO kinderen over het algemeen snel weer gewend zijn.  De meesten zullen blij zijn dat ze weer naar de BSO mogen. Het hervatten van het oude, vertrouwde ritme van naar school en daarna naar de BSO gaan doet ze goed. Maar er zullen ook kinderen zijn die wat langer de tijd nodig hebben om weer te wennen. Wij zijn ons hier bewust van en zullen de eerste weken na de lockdown dan ook gaan gebruiken voor de hernieuwde kennismaking met de pedagogisch medewerkers en de andere kinderen. Dit zullen we doen door activiteiten en spelletjes met de kinderen te doen die groepsgevoel en vertrouwen stimuleren. Verder zullen we de tijd nemen om met de kinderen te praten over afgelopen maanden; in een groepje,  bijvoorbeeld tijdens een eet- en drinkmoment of individueel.

We zullen goed naar de kinderen kijken, merken we dat een kind het lastig vind om zijn plekje in de groep terug te vinden, zullen we hem (of haar) hierbij helpen. Als we zien dat een kind verdrietig is, zullen we dat benoemen (emoties benoemen doen we al, maar nu zullen we hier nog alerter in zijn). Door emoties te benoemen erken je de gevoelens van het kind waardoor hij of zij zich gehoord voelt en hierdoor voelt het kind zich prettiger. Zo zorgen we ervoor dat de BSO’s voor iedereen weer een fijne plek wordt om na school te kunnen spelen, knutselen, kletsen en relaxen.

Als je zorgen hebt over het wennen laat het vooral weten. Dan kunnen we samen zoeken naar passende oplossingen. Wij hopen dat we jullie allemaal snel weer mogen begroeten op onze locaties. We kijken er naar uit!

logo_paars.png
Europa-Allee 10B
038-3333898
info@irisopvang.nl

IRIS Opvang is onderdeel van
IRIS Christelijk onderwijs & opvang

Image
© Copyright 2022 Kamels. Alle rechten voorbehouden.

Zoeken