Voor medewerkers: office.com

Blog: Media - in kader van Media Ukkie dagen

Kinderen van nu groeien op in een digitale samenleving en komen al op jonge leeftijd in aanraking met smartphones, tablets en computers. Ze beleven plezier aan de media. Swipen en klikken is normaal voor ze. Het is grappig om te zien hoe ze dat soms ook bij een papieren boek proberen te doen. Of is dat eigenlijk een situatie om ons zorgen over te maken?

Samen
Niet per se hoor. Het is onderdeel van ons leven en daarom is het vooral belangrijk dat kinderen ermee leren omgaan. Dat we kinderen daarin niet alleen laten. Juist in de interactie, in het samen beleven, kan een hele mooie verrijking zitten. Als er taal en verhaal wordt verbonden aan het kijken van een filmpje, steekt het kind er ook iets van op. Er zijn heel veel leuke digitale voorleesboeken die het voorleesplezier versterken en ervoor zorgen dat ze het verhaal beter begrijpen. Zeker als we ze gebruiken in afwisseling met de gewone boeken.

Op de opvang
Dat is ook vooral hoe wij de digitale media in willen zetten: als een activiteit die, onder begeleiding van ons, voor ontwikkeling en extra leesplezier zorgt. Vanaf hun tweede jaar zijn ze hieraan toe. We kijken/lezen met kinderen een digitaal prentenboek. Het is leuk voor de kinderen om de personages te zien bewegen. Er worden vragen gesteld over wat ze zien en horen. Zo wordt de woordenschat van de kinderen vergroot. We laten kinderen reageren en het antwoord vertellen. Soms kunnen ze ook op antwoorden of plaatjes klikken. En misschien nog wel het belangrijkste: dat wat ze op het schermpje zien koppelen we met de ‘echte wereld’. Komt er een konijn voor in het verhaal? Dan vragen we wie er thuis een konijn heeft.

Balans
En daarna gaan we weer lekker naar buiten, waar een aantal kinderen het verhaal beginnen na te spelen. Jonge kinderen leren vooral door te ervaren, door te ruiken, te voelen, te bewegen. Het herkennen van gezichtsuitdrukkingen en emoties leren ze in de interactie met ons. Ze hebben het nodig om te kunnen ontwikkelen. Het is dus belangrijk dat we met elkaar veel ruimte creëren, zodat ze kunnen bouwen, kunnen klimmen en klauteren, kunnen tekenen, kunnen dansen. En als ze zich even vervelen? Dat er gewoon te laten zijn. Hierdoor wordt hun creativiteit aangesproken en vinden ze vaak nieuwe dingen om te doen.

Media Ukkie Dagen
Een balans tussen ‘real life’ en digitaal, die zoeken we denk ik allemaal. Er is een mediadiamant ontwikkeld die je kan helpen om die balans te vinden en met de Media Ukkie Dagen worden er allerlei activiteiten georganiseerd, ook voor jou als ouder. Die vind je hier. Het is leuk om te ontdekken dat digitaal kan verrijken. Ben je enthousiast om die wereld thuis ook verder te verkennen? Je kunt kijken op één van deze sites:

·         WePboek | Digitale prentenboeken | WePboeken - WePboek

·         Kijkje nemen - Bereslim

·         Fundels - interactieve digitale boeken en educatieve kaartspellen

Bijna overal kan je inloggen met de inloggegevens van je bibliotheek en heb je toegang tot heel veel leuke digitale interactieve boeken. En vraag gerust eens aan de pedagogisch medewerkers of zij nog leuke tips hebben.

Veel digitaal plezier gewenst!

Deze blog is geschreven door Sharon Beute, pedagogisch beleidsmedewerker bij IRIS Opvang. 

 

logo_paars.png
Europa-Allee 10B
038-3333898
info@irisopvang.nl

IRIS Opvang is onderdeel van
IRIS Christelijk onderwijs & opvang

Image
© Copyright 2022 Kamels. Alle rechten voorbehouden.

Zoeken