Voor medewerkers: office.com

Bouwman: zo gaat het met verhuizen en wennen

100 jaar oud is ‘ie, de Bouwmanschool aan de Ommelandsingel in Kampen. Deze zomer gaat de school tegen de vlakte; er komt een gloednieuw integraal kindcentrum (IKC) te staan. De kinderen van de school en de kinderopvang nemen in aanloop naar de zomervakantie stap voor stap op een feestelijke manier afscheid van deze een eeuw oude school. 

Voordat Weever Sloopwerken begint met het afbreken van het schoolgebouw, is er voor iedereen gelegenheid om de sfeer nog één keer te proeven. ‘Voor oud-collega’s en oud-leerlingen hebben we in mei een reünie gehouden. Maar liefst 300 mensen kwamen erop af. De oudste was 91 jaar, een voormalig leerling. Die heeft hier dus 85 jaar geleden al op school gezeten’, vertelt Wendy Staring-Plender, locatieleider van de dr. H. Bouwmanschool. Ook voor de huidige kinderen van school en de opvang staat er van alles op het programma om het tijdperk op een leuke manier af te sluiten. ‘De kinderen mogen de school onderspuiten met graffiti. Iets dat normaal natuurlijk absoluut niet mag, maar nu de school tegen de vlakte gaat, kan het wel’, zegt Staring-Plender met een lach. Het honderdjarig bestaan van de school is ook een aanleiding om kinderen mee te nemen in de geschiedenis, in hoe het vroeger ging. ‘We hebben een oude-kapseldag gehouden. Jongens kwamen met opzij gekamd haar vol gel naar school en meisjes met de krulspelden nog in. En ze hebben ouderen geïnterviewd, over hoe het er vroeger op school aan toe ging.’

Integraal kindcentrum
Als voordelen van het nieuw te bouwen gebouw noemt de locatieleider dat het een nieuwe, frisse, eigentijdse locatie wordt én dat er letterlijk en figuurlijk alle ruimte is voor een IKC. ‘Opvang en onderwijs voor alle kinderen onder één dak. En niet, zoals nu, een deel van de kinderen op de Ommelandsingel en een deel aan de Pannenkoekendijk. Alles op één plek maakt de overgang van opvang naar school geleidelijker. Kinderen kunnen dan al af en toe gaan kijken, voordat ze naar groep 1 gaan. Bovendien willen we in het IKC ook ruimte geven aan bijvoorbeeld een logopedist en fysiotherapeut, zodat ouders op één locatie terecht kunnen met vele vragen over de ontwikkeling van kinderen.’

Zwaaien naar de school
De pak ‘m beet 250 kinderen die op de Bouwmanschool naar school en/of naar de opvang gaan, nemen op 12 juli afscheid van het gebouw. ‘In een optocht gaan de groepen door het gebouw, om er via een rode loper weer uit te lopen. Daar kunnen ze nog een keer zwaaien naar de school en gedag zeggen.’

Wennen
Voor kinderen is het belangrijk om bewust afscheid te nemen en op een nieuwe plek te wennen, benadrukt Staring-Plender. Wennen doen de kinderen ook al voor de zomervakantie. Dan gaan de groepen ieder op een eigen moment alvast een keer kijken in het gebouw waar ze tijdens de nieuwbouw tijdelijk naartoe gaan. Een deel gaat naar de Pannenkoekendijk, waar nu ook al een aantal groepen zitten, en een deel naar de Wilhelminalaan.

De opvang begint op 18 juli aan de Wilhelminalaan, school op 29 augustus. Op 26 augustus kunnen ouders en kinderen ook alvast een kijkje komen nemen.

Belangrijk op de tijdelijke locatie:
- Op de tijdelijke locatie aan de Wilhelminalaan is in verband met de brandveiligheid geen ruimte voor kinderwagens. Daarom vragen we ouders en verzorgers hun kinderwagens niet te laten staan.
- De Wilhelminalaan is een drukke weg. Daarom zijn er ‘klaar-overs’ om kinderen te helpen oversteken.
- Wie met de fiets of te voet komt, kan het beste via de Mauritsstraat het plein op komen. Daar is minder verkeer.
- Wie met de auto komt, kan aan het eind van de Wilhelminalaan parkeren en dan te voet zijn kinderen naar school brengen.

Wie gaat naar welke locatie?
Tijdens de nieuwbouw is de verdeling over de tijdelijke locaties als volgt:
- Wilhelminalaan: kinderopvang, kleuters, groep 3 en groep 8
- Pannenkoekendijk: groep 4, 5, 6 en 7

logo_paars.png
Europa-Allee 10B
038-3333898
info@irisopvang.nl

IRIS Opvang is onderdeel van
IRIS Christelijk onderwijs & opvang

Image
© Copyright 2022 Kamels. Alle rechten voorbehouden.

Zoeken