Voor medewerkers: office.com

Speelgoedvrije week: spelen met ‘loose parts’

Deze week (van maandag 16 tot en met vrijdag 20 oktober) houden we, net als vorig jaar, een speelgoedvrije week. In de speelgoedvrije week halen we al het speelgoed uit de groepsruimtes, zetten het buitenspeelgoed even weg, en vervangen dit door ‘loose parts’: materiaal dat toch al voorhanden is en dat niet is bedoéld om mee te spelen.

Op de bso-groepen kiezen we ervoor om nog enkele materialen te laten staan, zoals constructiemateriaal.

Thema: herfst
Dit jaar heeft onze speelgoedvrije week het thema ‘herfst’. Dit thema sluit mooi aan bij de activiteiten die we vanuit de VVE-methode Piramide jaarlijks inplannen.

Voorbeelden van loose parts
Bij loose parts kun je denken aan eierdozen, lege toiletrollen, houten kommetjes, ongekookte pasta, kastanjes, eikels, steentjes en afgevallen boomtakken. Het aanbieden van loose parts past goed bij hoe wij tegen opvang aankijken. Loose parts zul je dus altijd wel vinden bij ons op de opvang. Wij laten ons hiervoor inspireren door Emmi Pikkler en Reggio Emilia.

Opgaan in het spel
Met loose parts komen kinderen sneller tot spelen en wordt de fantasie en creativiteit volop geprikkeld. Vorig jaar zagen we de kinderen helemaal opgaan in hun spel. Hun welbevinden én betrokkenheid was hoog, en dát maakt ontwikkeling mogelijk. Wat wij doen om dit te begeleiden? We zitten meer op onze handen. Ofwel: we láten de kinderen ontdekken. Het spel is immers van het kind. Mochten we merken dat een kind ‘vastloopt’ of steeds hetzelfde herhaalt, dan springen we daarop in, zodat het kind weer verder kan. Zo ontstaat heel geconcentreerd spel.

Filmpje en flyers
Bekijk het filmpje om te ontdekken hoe dat nou gaat, spelen met loose parts. Zin om er thuis ook mee aan de slag te gaan? Op al onze locaties liggen flyers met ‘loose parts-voorbeelden’. Veel plezier alvast!
iris-logo-240x240.jpg
Europa-Allee 10B
038-3333898
serviceteam@irisopvang.nl
© Copyright 2023 Kamels. Alle rechten voorbehouden.

Zoeken