Voor medewerkers: office.com

Column: van Claudia

Claudia werkt als pedagogisch medewerker bij IRIS Opvang. Zij heeft een column geschreven over de situatie tijdens coronacrisis bij haar thuis. Ze woont samen met haar man en kinderen in Kampen. 

We zitten er allemaal in, de coronacrisis. Wat begon met lichte maatregelen, is nu uitgebreid met strenge maatregelen, waaronder zelfs het sluiten van de scholen. Hierdoor zijn ouders/verzorgers ineens leerkrachten geworden die hun kinderen thuis les mogen gaan geven.

Toen het bekend werd gemaakt, dat de scholen zouden sluiten, was het hier één groot feest. “Lekker, vakantie!”, werd er gezegd. Maar nu, 1.5 week later, komen ze daarop terug, Het thuiswerken gaat goed en dat vinden ze ook leuk, maar ze missen hun klasgenoten, de juffen en het lekker buitenspelen op school. Ze zitten nu veelal binnen zonder klasgenootjes, vrienden en juffen.

Als ik één ding heb geleerd over het thuis lesgeven is het wel: “Wees flexibel, hou verbinding met elkaar en zorg dat iedereen zich serieus genomen voelt”. Hier werd de voorkeur gegeven aan eerst het huiswerk voor die dag maken, daarna pas spelen, want anders waren ze al te druk met spelen en hadden ze geen zin meer in huiswerk. Maar stel ze hadden eerst willen spelen en daarna hun huiswerk willen maken, was dat ook prima geweest. Als dat hun behoefte is op dat moment, dan wil je daaraan voldoen, in deze bizarre tijd. Als het huiswerk maar af was aan het einde van de dag. Het gaat er hoe dan ook om dat je verbinding houdt met elkaar en dat iedereen zich serieus genomen voelt, welke keuze ze ook maken wat betreft de volgorde van het huiswerk maken en spelen.

Ik val zelf in een risicogroep, hierdoor ben ik best voorzichtig. Ik weet dat je naar buiten mag, een ommetje mag maken, met gepaste afstand van elkaar. Maar iets houdt me toch tegen om dat te doen. Ik ben dus veel binnen. Ik maak iets vaker dan normaal mijn huis schoon, wat door sommigen als een voordeel van deze nadelige situatie wordt gezien. Ik volg het nieuws over de coronacrisis, maar op een gegeven moment gaat de tv uit. Soms is het ook fijn om te horen dat er mensen beter zijn geworden in plaats van alleen maar hoeveel mensen er ziek zijn geworden. Dat het goed gaat met mensen die het virus hebben gehad, in plaats van dat je hele dagen overspoeld wordt met nieuws over de aantallen waarin mensen komen te overlijden.

Ik vind het lastig dat ik mijn familie, vrienden, lieve collega’s, ouders en kinderen van het werk nu niet kan zien. Ik mis het persoonlijke contact, even een gezellig praatje, iets wat ik eigenlijk tot nu toe allemaal vanzelfsprekend vond. Maar als ik iets positiefs moet halen uit deze situatie is het de saamhorigheid en de behulpzaamheid van onze medemens. Er worden weer kaartjes gestuurd, de (vooral) oudere mensen worden extra in het zonnetje gezet en ik ben alle sociale contacten en dagelijkse dingen zoveel meer gaan waarderen.

Al met al is er denk ik iets wat we allemaal mee kunnen nemen in deze situatie en daarna; Wees lief voor elkaar en zorg goed voor jezelf en de ander.

Geschreven door Claudia van der Linden.
De gebruikte foto's hebben geen relatie met de column.

logo_paars.png
Europa-Allee 10B
038-3333898
info@irisopvang.nl

IRIS Opvang is onderdeel van
IRIS Christelijk onderwijs & opvang

Image
© Copyright 2022 Kamels. Alle rechten voorbehouden.

Zoeken